Landau–Zener transitions and Rabi oscillations in a Cooper-pair box: beyond two-level models

Автор(и)

  • A.V. Parafilo The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics, Strada Costiera 11, I-34151 Trieste, Italy
  • M.N. Kiselev The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics, Strada Costiera 11, I-34151 Trieste, Italy

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5078628

Ключові слова:

three-level system, superconducting Cooper pair box, Landau–Zener transition, Rabi oscillations.

Анотація

Вивчено квантові інтерференційні ефекти в надпровідному транзисторі з урахуванням можливості тунелювання однієї або двох куперівських пар. Квантову динаміку системи проаналізовано в рамках трирівневої моделі. Розраховано ймовірності Ландау–Зинера в разі лінійної за часом зміни заряду на затворі, а також досліджено осциляції Рабі в три-рівневій системи з періодичним накачуванням в умовах резонансу й поза резонансу. Показано, що ймовірності Ландау–Зинера можуть бути розглянуті в двох режимах, що характеризуються ступінчасто- та биттяподібною поведінкою ймовір-ності. Перехід між режимами здійснюється за допомогою контролю відношення між двома характерними часами в задачі. Продемонстровано, що в трирівневій системи з періодичним накачуванням за умови, коли прямі переходи між певними парами рівнів дозволено, проблема може бути зведена до дворівневої моделі Рабі. У разі, коли прямі переходи між парами рівнів заборонено, передбачено нерезонансні осциляції Рабі, які включають процеси тунелювання другого порядку. Передбачений ефект може бути виявлений за допомогою вимірювання відносної заселеності станів транзистора з тією ж парністю.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2018-10-17

Як цитувати

(1)
Parafilo, A.; Kiselev, M. Landau–Zener Transitions and Rabi Oscillations in a Cooper-Pair Box: Beyond Two-Level Models. Fiz. Nizk. Temp. 2018, 44, 1692-1699.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають