Manifestation of Luttinger liquid effects in a hybrid metal-semiconductor double-quantum dot device

Автор(и)

  • A. V. Parafilo Center for Theoretical Physics of Complex Systems, Institute for Basic Science Expo-ro 55, Yuseong-gu, Daejeon 34126, Republic of Korea

Ключові слова:

Luttinger liquid, charge Kondo model, double-quantum dot, Coulomb blockade, quantum simulations

Анотація

Теоретично було вивчено транспортні властивості гібридного нанопристрою, що складається з двох великих металевих острівців, вбудованих у двовимірний електронний газ. Високоякісний контроль каналів провідності, що електрично з’єднують два острівці один з одним та з електродами, дозволяє розглядати пристрій як реалізацію багатоканальної двоточкової зарядової моделі Кондо (2SCK). Показано, що провідна температурна залежність провідності в 2SCK задовольняє скейлінг провідності однодомішкової задачі в рідині Латтінджера, параметр взаємодії якої повністю визначається кількістю провідних каналів у пристрої. Продемонстровано, що слабке зворотне розсіювання у всіх каналах провідності характеризується появою субпровідних температурних залежностей у лінійній провідності. У спеціальній критичній точці ми прогнозуємо еквівалентність між нанопристроєм 2SCK та одноточковою зарядовою проблемою Кондо з двома каналами, де один канал Кондо забезпечується невзаємодіючим електронним газом, а другий канал Кондо приписується рідині Латтінджера.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2024-10-23

Як цитувати

(1)
Parafilo, A. V. . Manifestation of Luttinger Liquid Effects in a Hybrid Metal-Semiconductor Double-Quantum Dot Device. Fiz. Nizk. Temp. 2024, 50, 1313–1322.

Номер

Розділ

Наноструктури при низьких температурах