Exotic Kondo effect in two one-dimensional spin-1/2 chains coupled to two localized spin-1/2 magnets

Автор(и)

  • Igor Kuzmenko Department of Physics, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva 84105, Israel
  • Tetyana Kuzmenko Department of Physics, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva 84105, Israel
  • Y. B. Band Department of Physics, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva 84105, Israel
  • Yshai Avishai Department of Physics, Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva 84105, Israel

Ключові слова:

effect Kondo, XX Heisenberg ferromagnetic spin-1/2 chains, spin-1/2 magnets, quantum dot, Jordan–Wigner transformation, spinless fermionic quasiparticles

Анотація

Вивчається екзотичний ефект Кондо в системі, що складається з двох одновимірних феромагнітних ланцюгів Гейзенберга XX зі спіном 1/2 (позначених як α = u, d для верхнього і нижнього ланцюгів), пов’язаних з квантовою точкою, що складається з двох локалізованих магнітів зі спіном 1/2. Використовуючи перетворення Жордана–Вігнера на гейзенбергівському гамільтоніані двох ланцюгів, цю систему можна виразити в термінах безспінових ферміонних квазічастинок, які не взаємодіють. В результаті гамільтоніан всієї системи виражається як модель Андерсона для ферміонів зі спіном 1/2, що взаємодіють із домішкою зі спіном 1/2. Таким чином, вивчено розсіювання ферміонних квазічастинок (що поширюються вздовж спінових ланцюжків) парою локалізованих магнітних домішок. При низькій температурі локалізовані магніти зі спіном ½ екрануються ланцюговими спінами за допомогою ефекту Кондо. Розраховано температуру Кондо TK та виведено температурну залежність ентропії, питомої теплоємності, теплоємності та «магнітної сприйнятливості» точки для TTK. Результати можна узагальнити у разі антиферомагнітних ланцюгів XX.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2024-10-23

Як цитувати

(1)
Kuzmenko, I. .; Kuzmenko, T. .; Band, Y. B. .; Avishai, Y. . Exotic Kondo Effect in Two One-Dimensional Spin-1/2 Chains Coupled to Two Localized Spin-1/2 Magnets. Fiz. Nizk. Temp. 2024, 50, 1201–1206.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають