The influence of the condensation rate on the structure of Cu-Mo pseudoalloys
DOI:
https://doi.org/10.1063/10.0023891Ключові слова:
термічна стабільність, Cu-Mo, наноматеріали, розмір зерен, сегрегація границь зеренАнотація
Досліджено структуру та мікротвердість конденсатів Cu-0,3 ат. % Mo, які отримано при різних швидкостях осадження у вакуумі, як у вихідному стані, так і після ізотермічних відпалів при температурах до 800 °С. Вивчено структуру та мікротвердість псевдосплавів Cu-Mo. Встановлено, що молібден чинить диспергуючий вплив на зеренну структуру мідної матриці, який полягає в блокувальній дії адсорбційних моноатомних шарів молібдену, що утворюються на поверхні зростаючих зерен міді під час конденсації двокомпонентної пари. Структура конденсатів Cu-0,3 ат. % Mo демонструє підвищену термічну стабільність, зберігаючи розмір вихідного зерна при відпалі до 800 °С. Термічна стабілізація зеренної структури конденсатів пояснюється впливом зернограничних сегрегацій і частинок молібдену, які зменшують вільну енергію границь зерен і швидкість їх міграції.