Role of magnons and the size effect in heat transport through an insulating ferromagnet taking into account the magnetic field

Автор(и)

  • V. A. Shklovskij V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv 61022, Ukrain
  • O. S. Naboichenko V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv 61022, Ukrain

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0011600

Ключові слова:

magnons, phonons, heat current, magnetic field.

Анотація

Розглянуто кінетичну, просторово-залежну задачу у гетероструктурі ізолятор/феромагнетик/ізолятор в магнітному полі. Водночас для інтерпретації експериментів з теплової передачі через межі феромагнетик/ізолятор зазвичай застосовується теорія акустичної неузгодженості Літтла, в якій температурний стрибок на межі розділу визначається лише акустичною характеристикою середовища. Показано, що теорія акустичної неузгодженості зручна лише для досить товстих ізоляційних феромагнетиків. Найбільший інтерес пред- ставляє протилежний граничний випадок тонких плівок феродієлектрика, де роль магнонів у формуванні температурного стрибка на інтерфейсі феромагнетик/ізолятор стає вирішальною. Показано, що при T ≪ QD для нелінійного теплового потоку Q, який перетинає інтерфейс феродієлектрика/ізолятора існує, як розмірний ефект, так і його спадна залежність від зовнішнього магнітного поля, яке зростає. Зокрема, Q залежить від магнітних властивостей тонких нагрітих феромагнітних плівок, а роль магнонів є суттєвою в режимі теплопередачі, яку ми називаємо магнонним перегрівом. Навпаки, для товстих нагрітих шарів феромагнетика Q існує формула Літтла, яка не враховує магнітні властивості шару феромагнетика.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2022-05-25

Як цитувати

(1)
Shklovskij, V. A.; Naboichenko, O. S. Role of Magnons and the Size Effect in Heat Transport through an Insulating Ferromagnet Taking into Account the Magnetic Field. Fiz. Nizk. Temp. 2022, 48, 597-604.

Номер

Розділ

Низькотемпературний магнетизм

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>