Landau theory of ferroelastic phase transitions: application to martensitic phase transformations

Автор(и)

  • Oleksandr V. Barabanov Taras Shevchenko National University of Kyiv, Faculty of Radiophysics, Electronics and Computer Systems Kyiv 01601, Ukraine
  • Anna Kosogor Institute of Magnetism NASU and MESU, Kyiv 03142, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0009538

Ключові слова:

first-order phase transition, second-order phase transition, Landau–Devonshire theory, symmetry, thermodynamic potential, shape memory alloy.

Анотація

Проаналізовано особливості двох теорій типу Ландау для фероеластичних фазових переходів. Передбачення обох теорій порівняно з загальновідомими експериментальними даними, що отримані для сплавів з ефектом пам’яті форми (СЕПФ), у яких відбуваються мартенситні фазові переходи першого роду. Показано, що передбачення теорії Ландау–Девоншира (ЛД), яка нехтує кубічним доданком у розкладі для потенціалу Гіббса, суперечать експериментальним даним, в той час, як результати симетрійно-узгодженої теорії Ландау, що враховує цей доданок, узгоджуються з експериментальними даними. Показано неможливість мартенситного перетворення другого роду, виходячи з термодинамічного визначення фазового перетворення другого роду. Показано, що криві деформація–напруження, отримані для СЕПФ, можуть імітувати стрес-індуковане фазове перетворення у відсутності такого перетворення.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2022-01-20

Як цитувати

(1)
Barabanov, O. V.; Kosogor, A. Landau Theory of Ferroelastic Phase Transitions: Application to Martensitic Phase Transformations. Fiz. Nizk. Temp. 2022, 48, 231-237.

Номер

Розділ

Низькотемпературний магнетизм

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають