Сайты захвата атома Li в кристаллах инертных газов Ar, Kr и Xe: анализ устойчивости и проявлений в спектрах ЭПР

Автор(и)

  • А.С. Тараканова Химический факультет МГУ им. М.В. Ломоносова, г. Москва, 119991, Россия
  • А.А. Бучаченко Сколковский институт науки и технологий, Инновационный центр Сколково, г. Москва, 121205, Россия
  • Д.С. Безруков Химический факультет МГУ им. М.В. Ломоносова, г. Москва, 119991, Россия

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0000535

Ключові слова:

матрична ізоляція, сайти захоплення, спект-роскопія електронного парамагнітного резонансу, ізотропна компонента тензора надтонкої взаємодії, атом Li.

Анотація

Класична модель ідеального кристала, яка параметризована за даними ab initio, застосовується для визначення структури, геометрії та термодинамічної стійкості ділянок захоплення атомарного літію у твердих інертних газах RG = Ar, Kr та Xe. Різноманітність знайдених стійких сайтів зводиться до чотирьох високосиметричних структур, які відповідні впровадженню атома Li, заміщенню їм атома інертного газу або його проникненню у тетраедричні та октаедричні вакансії, які утворені вилученням з кристалічної гратки чотирьох та шести атомів інертного газу. Ізотропні компоненти тензора надтонкої взаємодії, які залежать від відстані, розраховано ab initio для двохатомних комплексів Li–RG і використано для оцінки зсувів сигналів електронного парамагнітного резонансу в передбачених стійких сайтах. Зіставлення з літературними даними дозволяє віднести спостережені множинні сигнали до стійких сайтів певного типу, які враховують особливості спектрів зразків, одержаних термічним осадженням та лазерною абляцією у матрицях трьох різних інертних газів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2019-12-20

Як цитувати

(1)
Тараканова, А.; Бучаченко, А.; Безруков, Д. Сайты захвата атома Li в кристаллах инертных газов Ar, Kr и Xe: анализ устойчивости и проявлений в спектрах ЭПР. Fiz. Nizk. Temp. 2019, 46, 204-213.

Номер

Розділ

Статті