Are universal “anomalous” properties of glasses at low temperatures truly universal?

Автор(и)

  • M.A. Ramos Laboratorio de Bajas Temperaturas, Departamento de Física de la Materia Condensada Universidad Autónoma de Madrid, Madrid, Spain

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0000527

Ключові слова:

теплоємність, низькі температури, стекла, аморфні тверді речовини, тунельні стани, бозонний пік.

Анотація

Добре відомо, що питома теплоємність Cp та інші характеристики стекол (от аморфних твердих тіл до невпорядкованих кристалів) при низьких температурах помітно відрізняються від таких характеристик в повністю впорядкованих кристалах. На протязі десятиріч ця якісна й навіть кількісна універсальна поведінка стекол ретельно вивчалась. Однак чітке розуміння її походження та мікроскопічної природи, не кажучи вже про теорію, все ще відсутнє. Щоб пролити світло на це питання, розглянемо ситуацію шляхом компіляції та обговорення виміряних низькотемпературних даних Cp для багатьох стекол та невпорядкованих кристалів, а також виділив кілька винятків з цього «правила універсальності». Таким чином, можна бачити, що на відзнаку від інших низькотемпературних властивостей стекол величина «стеклоподібного» додатку в Cp при низький температурі далеко не є універсальною. Крім того, деякі молекулярні кристали без явної ознаки безладдя мають лінійні коефіцієнти в Cp більші, ніж у багатьох аморфних твердих речовин, у деяких з яких величини цих коефіцієнтів незначні.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2020-02-10

Як цитувати

(1)
Ramos, M. Are Universal “anomalous” Properties of Glasses at Low Temperatures Truly Universal?. Fiz. Nizk. Temp. 2020, 46, 130-137.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають