Influence of environment and association with water, to internal structure of trifluoroacetylacetone. Matrix isolation FTIR study

Автор(и)

  • Rasa Platakyte Institute of Chemical Physics, Vilnius University, Vilnius, Lithuania
  • Alejandro Gutiérrez-Quintanilla Institut des Sciences Moléculaires d'Orsay, Univ Paris-Sud, CNRS, Orsay, France
  • Valdas Sablinskas Institute of Chemical Physics, Vilnius University, Vilnius, Lithuania
  • Justinas Ceponkus Institute of Chemical Physics, Vilnius University, Vilnius, Lithuania

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5103254

Ключові слова:

матрична ізоляція, водні комплекси, ацетілацетон, тріфторацетілацетон.

Анотація

Структуру тріфторацетілацетона в матрицях аргону й азоту та його взаємодію з молекулами води вивчено за допомогою FTIR спектроскопії та розрахунків теорії функціонала густини (DFT). Смуги поглинання тріфторацетілацетона, ізольованого в аргоні, можна віднести до одного конформера 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-ону (AcAcF3 (CO)), що добре узгоджується з попередніми дослідженнями. Смуги поглинання тріфторацетілацетона, ізольованого в азотній матриці, неможна пояснити присутністю тільки одного конформера, та за допомогою DFT розрахунків було підтверджено, що обидва конформера 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он та 5,5,5-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он (AcAcF3 (OH)) співіснують в азотній матриці. Додавання води до суміші тріфторацетілацетон–матриця призводить до появи нових спектральних смуг, які не належать ні тріфторацетілацетону, ні водним мономерам, що підтверджує утворення комплексів тріфторацетілацетон–вода. Було виявлено, що найбільш поширеним ізомером з комплексів тріфторацетілацетон–вода є той, який утворюється з 5,5,5-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-она і води, приєднаної до його групи С=О в обох матрицях. Комплекс 1,1,1-трифтор-4-гідрокси-3-пентен-2-он–вода спостерігається в менших кількостях.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2019-04-22

Як цитувати

(1)
Platakyte, R.; Gutiérrez-Quintanilla, A.; Sablinskas, V.; Ceponkus, J. Influence of Environment and Association With Water, to Internal Structure of Trifluoroacetylacetone. Matrix Isolation FTIR Study. Fiz. Nizk. Temp. 2019, 45, 722-735.

Номер

Розділ

Статті

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають