Влияние структуры границ ферромагнитных кластеров в антиферромагнитной матрице на их магнитные свойства во внешнем поле

Автор(и)

  • А.А. Кривчиков Физико-технический институт низких температур им. Б.И. Веркина НАН Украины пр. Науки, 47, г. Харьков, 61103, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5097358

Ключові слова:

випадкове поле, одновимірна модель Ізінга, феромагнітні кластери, антиферомагнетик, явище обмінного зсуву, невпорядковані системи.

Анотація

Досліджено проблему впливу зовнішнього поля на магнітні моменти феромагнітних кластерів, які випадково розташовані в тонкому циліндрі. Кластери взаємодіють між собою магнітодіпольно. У разі достатньої просторової анізотропії така система може бути описана одновимірною моделлю Ізінга з випадковим обміном за наявності ефективного локального поля. Випадкове ефективне поле, що діє на кластери, відображає неоднорідність границі розділу між кластерами та антиферомагнетиком. У полях, менших за поле насичення, основний стан такої моделі являє собою безліч доменів різної довжини. На відміну від одновимірної моделі Ізінга у постійному полі за наявності випадкового ефективного поля спостерігається лінійна залежність намагніченості від зовнішнього поля в області малих полів. Середнє від випадкового ефективного поля визначає величину обмінного зсуву кривої намагніченості, а дисперсія випадкового ефективного поля впливає на її нахил. Результати, які отримані в рамках даної моделі дозволяють, виходячі з експериментальних даних, якісно оцінювати властивості границі між підсистемами.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2019-03-19

Як цитувати

(1)
Кривчиков, А. Влияние структуры границ ферромагнитных кластеров в антиферромагнитной матрице на их магнитные свойства во внешнем поле. Fiz. Nizk. Temp. 2019, 45, 584-594.

Номер

Розділ

Низькотемпературний магнетизм