Эффект обменного смещения в антиферромагнетике, содержащем ферромагнитные кластеры

Автор(и)

  • М.Л. Панкратова Aston University, Birmingham, UK
  • А.С. Ковалев Физико-технический институт низких температур им. Б.И. Веркина НАН Украины пр. Науки, 47, г. Харьков, 61103, Украина

DOI:

https://doi.org/10.1063/1.5060970

Ключові слова:

ферромагнетик, антиферромагнетик, граница раздела, обменный сдвиг.

Анотація

Запропоновано пояснення появи обмінного зсуву намагніченості в антиферомагнетику з феромагнітними включеннями при попередньому охолодженні системи в магнітному полі. Феромагнітна (ФМ) підсистема, що впорядкована в полі при температурі Неєля, призводить до неоднорідного стану антиферомагнітної (АФМ) матриці з кінцевим середнім ефективним полем на границі розподілу ФМ/АФМ. Це поле призводить до обмінного зсуву залежності M = M(H) при подальшому перемагнічуванні гетерогенної системи. Для описування запропонованого сценарію ефекту розглянуто просту модель двовимірної системи з круглими включеннями ФМ фази. За допомогою чисельних розрахунків та залучення отриманих раніше аналітичних результатів знайдено залежності намагніченості від зовнішнього поля, які якісно пояснюють особливості обмінного зсуву в експериментально досліджених гетерогенних системах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Опубліковано

2018-09-18

Як цитувати

(1)
Панкратова, М.; Ковалев, А. Эффект обменного смещения в антиферромагнетике, содержащем ферромагнитные кластеры. Fiz. Nizk. Temp. 2018, 44, 1485-1493.

Номер

Розділ

Низькотемпературний магнетизм

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>