The impact of temperature, pressure, and chemical potential on the isobaric coefficient of volumetric expansion of water and argon
Ключові слова:
water, argon, principle of corresponding states, entropy-driven phase transition, density-driven phase transition, isobaric coefficient of volumetric expansionАнотація
На основі принципу відповідних станів та з використанням сучасних баз фізичних даних було порівняно залежності ізобарного коефіцієнта об’ємного розширення від температури, тиску та хімічного потенціалу для води та аргону. Ці порівняння проводилися вздовж кривих співіснування газ–рідина та рідина–тверде тіло станів. Було показано, що існує область термодинамічної подібності для води та аргону. Однак існує також область термодинамічних параметрів, в якій вода має декілька термодинамічних аномалій. Зокрема, спостерігається петля температурних залежностей ізобарного коефіцієнта об’ємного розширення газ–рідина та рідина–лід. Також спо-стерігається антикореляція флуктуацій об’єму–ентропії на лінії фазових переходів рідина–лід 1h та два максимуми на лінії фазових переходів рідина–лід 1h та рідина–лід V.