Nanomechanical pumping of Cooper pairs through NS junction

Автор(и)

  • S. I. Kulinich B. Verkin Institute for Low Temperature Physics and Engineering of the National Academy of Sciences of Ukraine Kharkiv 61103, Ukraine
  • L. Y. Gorelik Department of Physics, Chalmers University of Technology, SE-412 96 Göteborg, Sweden
  • R. I. Shekhter Department of Physics, University of Gothenburg, SE-412 96 Göteborg, Sweden

DOI:

https://doi.org/10.1063/10.0020864

Ключові слова:

nanoelectromechanical systems, NS junction, quantum pumping

Анотація

Розглянуто систему, що складається з однорівневої квантової точки, яка виконує механічне періодичне коливання між просторово віддаленими нормальним і надпровідним електродами. Вважається, що квантова точка періодично наближається до електродів на відстань, яка дозволяє тунельний обмін електронами між ними. Враховуючи, що відстань між електродами набагато більша за довжину тунелювання, показано, що в такій наносистемі виникає електричний струм навіть у випадку, коли електрохімічні потенціали електродів збігаються. У цьому випадку напрям електронного струму визначається положенням електронного рівня відносно електрохімічного потенціалу. Положенням рівня на точці можна керувати шляхом подачі напруги між землею та електродами. Також показано, що величина середнього струму є критично чутливою до сили тунельного зв’язку між квантовою точкою та надпровідним електродом. Значенням цієї сили, у свою чергу, можна керувати амплітудою механічного коливання.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Downloads

Опубліковано

2023-08-23

Як цитувати

(1)
Kulinich, S. I. .; Gorelik, L. Y. .; Shekhter, R. I. . Nanomechanical Pumping of Cooper Pairs through NS Junction. Fiz. Nizk. Temp. 2023, 49, 1219–1224.

Номер

Розділ

Надпровідність, зокрема високотемпературна

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>