Resonant excitation of single and coupled qubits for coherent quantum control and microwave detection - Ilinskaya , O. A.; Shevchenko, S. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Резонансне збудження робить можливим когерентний контроль квантових систем, що включають поодинокі та зв’язані кубіти. Також переходи у квантовій системі можуть бути використані для детектування мікрохвильових фотонів. Теоретично досліджено резонансні багатофотонні збудження в системі кубітів. Коли енергія K фотонів співпадає з енергетичним розщепленням кубіта, поглинання цих фотонів призводить до колективного збудження кубітів. Ми зосереджуємося на випадку двох зв’язаних кубітів і аналізуємо квантову динаміку як процесу збудження, так і процесу релаксації. В окремому випадку, коли розглядається лише один кубіт, а іншими кубітами можна знехтувати, є можливим аналітичний опис динаміки. Досліджено багатофотонні резонанси, зсув Блоха–Зігерта та інверсну заселеність — явища, що є центральними як для когерентного квантового контролю, так і для детектування мікрохвильових фотонів.