Phonon transmission across superfluid helium-solid interfaces using intermediate antireflection nanolayers - Amrit, J.; Luzik, V.; Niemchenko, K.; Niemchenko, Ye.; Tonkonozhenko, A.; Vikhtynska, T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
На основі хвильової природи фононів представлено дослідження проходження фононів із надплинного 4He через двошарову тверду структуру, що складається з плівкового шару завтовшки кілька десятків нанометрів, осадженого на тверду підкладку. Основну увагу зосереджено на зменшенні теплового граничного опору між надплинним гелієм і твердим тілом шляхом введення проміжної плівки, яка виконує роль антивідбивного шару. Отримано співвідношення, яке показує, що максимальне передавання досягається за товщин плівки, порівнянних із довжинами хвиль фононів у плівковому шарі. Аналіз виконано в межах акустичної моделі невідповідності імпедансів з урахуванням фазової когерентності, зумовленої інтерференційними ефектами, що виникають внаслідок багаторазових відбивань фононів усередині проміжного шару.