Metasurface-assisted photon-magnon conversion at ultralow temperatures for quantum computing technologies - Polevoy, S. Yu.; Tarapov, S. I. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Масштабованість квантових обчислювальних систем на основі надпровідних кубітів обмежена низьким рівнем інтеграції квантових модулів та тепловим навантаженням на кріогенні ступені рефрижераторів. Ключовим елементом масштабованих архітектур є мікрохвильово-магнонно-оптичний (MMO) перетворювач, який когерентно з’єднує мікрохвильові та оптичні схеми. Запропоновано підхід до зменшення теплового навантаження на MMO перетворювач з використанням мікрохвильових структур на основі метаповерхонь із сильною локалізацією магнітного поля. Така конструкція дозволяє основній мікрохвильовій схемі працювати на вищих ступенях рефрижератора, залишаючи лише феримагнітний елемент при наднизьких температурах, тим самим покращуючи загальну масштабованість та теплову ефективність.