The temperature dependences of resistivity of spinel-nanocarbon-epoxy composites - Yakovenko, O.; Matzui, L.; Vovchenko, L.; Perets, Yu.; Kaykan, L.; Mazurenko, J.; Dubyk, K.; Zaiats, D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено температурні залежності питомого електроопору композитів на основі епоксидної смоли та нанорозмірних феритів (CoFe2O4, CuFe2O4, NiFe2O4), доповнених багатостінними вуглецевими нанотрубками (MWCNTs) або графітовими нанопластинками (MWCNTs), в діапазоні температур 77–293 К. Виявлено різні механізми електропровідності у композитах залежно від їх складу, що пов’язано з відмінностями геометрії нановуглецевого наповнювача. У композитах з додаванням GNPs спостерігалися контактна та тунельна провідність, тоді як композити з MWCNTs характеризувалися тунельно-домінованим типом електронного транспорту у всьому досліджуваному температурному діапазоні. Показано, що регулювання співвідношення наповнювачів у композиті дозволяє варіювати енергію активації та характер зміни питомого опору таких матеріалів, що відкриває значний потенціал для їх застосування в температурних сенсорах, електроніці з гнучкими елементами та саморегульованих нагрівальних системах.