Modifications of structure and magnetocrystalline anisotropy due to Fe deficiency in Ni–Zn spinel ferrite ceramics - Kravets, A.; Demchenko, L.; Konoplyuk, S. M.; Solopan, S.; Fedorchuk, O.; Korenivski, V.; Tovstolytkin, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Два зразки нікель-цинкової ферит-шпінелі з різним вмістом заліза досліджувались за допомогою кількісного рентгеноструктурного аналізу та вимірювань намагніченості. Зразок зі зниженим вмістом заліза містив 34,4 мас. % фази галіту Ni0,7Zn0,3O на додаток до первинної фази ферит-шпінелі Ni0,6Zn0,4Fe2O4 , тоді як зразок зі складом близьким до стехіометрії, окрім Ni0,7Zn0,3Fe2O4 , містив лише 5 мас. % галіту Ni0,7Zn0,3O. Дослідження намагніченості продемонстрували переважання феримагнітного впорядкування в обох зразках. Коефіцієнт магнітокристалічної анізотропії K1 розраховано на основі даних намагніченості за методом закону набли ження до насичення. Результати показали значне зростання K1 у зразку зі зниженим вмістом заліза, що може бути засто совано для поглинання випромінювання у мікрохвильовому діапазоні.