The role of donor–acceptor defect complexes in the recombination of non-equilibrium carriers in cadmium iodide - Rudka , Mykola (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Оптичними, електричними та калориметричними дослідженнями доказано, що в шаруватих кристалах CdI2 точкові дефекти асоціюють у зв’язані центри, змінюючи властивості матеріалу. Показано, що такі дефектні донор-акцепторні пари і, особливо, донор-акцептор-донорні тримери відіграють центральну роль у фотофізиці йодиду кадмію. Вони діють як ефективні пастки, що продовжують час життя носіїв заряду, і як радіаційні центри, що забезпечують сильну люмінесценцію через ефективну випромінювальну рекомбінацію на них гемінованих (створених одним і тим самим фотоном) пар: екситонів, фотогенерованих електрон-діркових пар.