Stochastic instabilities of the diffusive memristor: Simulations and experiment - Akther, Amir; Pattnaik, Debi; Ushakov, Yury; Borisov, Pavel; Savel’ev , Sergey (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Нещодавно створені дифузійні мемристори викликали значний науковий інтерес завдяки їхній унікальній здатності генерувати різноманітні динаміки спайків, які за своєю природою схожі на ті, що спостерігаються в біологічних клітинах. Це надає мемристору можливість використання у широкому спектрі застосувань, зокрема в нейроморфних системах. Відомо, що дифузійний мемристор може проявляти регулярну, хаотичну та стохастичну поведінку, що призводить до цікавих явищ, які виникають унаслідок взаємодії цих поведінкових властивостей. Такі взаємодії, разом із нестабільностями, що спричиняють унікальні явища спайкінгу, досі не повністю зрозумілі через складність аналізу стохастичних властивостей у дифузійному мемристорі. Було досліджено як класичні, так і індуковані шумом біфуркації, які може породжувати система стохастичних диференціальних рівнянь, обґрунтованих рівнянням Фоккера–Планка для моделювання дифузійного мемристора. Нарешті, було відтворено результати чисельних стохастичних порогових явищ, порівнюючи їх з експериментально виміряним спайкінгом.