The evolution of Liouville von Neumann master equations in the Pechukas–Yukawa framework - Qureshi , Mumnuna A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено новий формалізм для нерівноважної динаміки матриці густини, здатний описувати сильно заплутані багаточастинкові взаємодії. Еволюцію квантових станів оцінюють за допомогою динаміки власних значень загальної гамільтонової системи, збуреної параметрично еволюціонуючою змінною λ(t), яка несе залежність від часу. Це досягається за допомогою відображення Печукаса–Юкави еволюції енергетичних рівнів, що визначаються їхніми початковими умовами, на узагальненій моделі Калоджеро–Сазерленда одновимірного класичного газу. Таким чином, квантові системи можна точно описати в повному обсязі за допомогою динаміки власних значень. Згідно з цим описом, надано покращене розуміння взаємозв’язку між нерівноважними квантовими фазовими переходами та декогеренцією, що має значний вплив на широкий спектр застосувань.