Controlling spin textures of magnetic nanodots using an antidot matrix - Bunyaev, S. A.; Kharchenko, G. O.; Verba, R. V.; Moalic, M.; Krawczyk, M.; Urbánek, M.; Guslienko, K. Y.; Kakazei, G. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено дослідження магнітних властивостей кругових наноточок, розміщених всередині або поблизу круглого отвору в перпендикулярно намагніченій матриці антиточок. Було проведено мікромагнітне моделювання для дослідження конфігурацій залишкової намагніченості наноточок як функції їх вертикального положення відносно матриці. Результати показують, що сила радіального компонента полів розсіювання матриці антиточок значно змінюється вздовж вертикальної координати. Ця зміна впливає на залишковий стан наноточок, що призводить, залежно від їх розташування, до стабілізації кількох конфігурацій намагніченості: радіальний вихор, закручений вихор або однодоменний стан. Було виявлено, що розміщення точки на кілька нанометрів нижче або вище матриці дозволяє стабілізувати вихровий стан для наноточки з найменшим діаметром. Цей результат дає підказку щодо адаптації магнітних властивостей наноточок для їх застосування в спінтронних та магнонних пристроях.