Collective excitations in proximity-coupled spin singlet-triplet frequency even-odd superconducting condensates: Multicomponent superconductivity in MgB2/half -metallic manganite nanostructures - Krivoruchko , V. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Штучні нано-гетероструктури привертають особливий інтерес як нові функціональні матеріали. Коротко розглянуто експериментальні результати, отримані на близькісних нанокомпозитах на основі напівметалевих манганітів та двозонного синглетного s-хвильового надпровідника MgB2. Експериментальні дані та теоретичні моделі дають фізичне обґрунтування того, що індукований ефектом близькісті надпровідний стан далекого радіусу дії в цих гібридних гетероструктурах якісно і кількісно описано в межах нетрадиційних багатокомпонентних надпровідних конденсатів — пов’язаних ефектом близькості синглетних-триплетних за спіном парнихнепарних за частотою надпровідних носіїв заряду. Ключовою фізикою, яка стоїть за цими квантовими ефектами, є флуктуаційна надпровідність напівметалевих манганітів. Колективні збудження (моди Хіггса та Леггетта), що пов’язані з величиною щілини та відносними коливаннями фази синглетних-триплетних за спіном і парно-непарних за частотою надпровідних параметрів порядку, експериментально виявлених у гібридних структурах MgB2/напівметалевий манганіт, є одними з основ них аргументів цього висновку. Результати свідчать про те, що гетероструктури надпровідник–напівметалевий манганіт є перспективними функціональними квантовими матеріалами з нетрадиційним спін-триплетним надпровідним спарюванням.