About influence of conformational degrees of freedom on spectra of collective excitations in disordered superfluid A-phase of 3He - Kovalevsky, M. Yu.; Rozhkov, A. А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Розглянуто рівняння надплинної динаміки фермі-рідини з конформаційними ступенями свободи, які узагальнюють опис нерівноважних процесів невпорядкованої A-фази 3Не стану з довільною просторовою частиною параметра порядку. Знайдено спектри колективних збуджень системи, що вивчається, з урахуванням пружності надплинної фермі-рідини з цими ступенями свободи та проведено аналіз їх просторової анізотропії. Показано, що урахування таких ступенів свободи призводить до позитивних анізотропних поправок в акустичних спектрах першого та другого звуків, для яких встановлено їхню кутову залежність. З’ясовано, що в середовищі також можлива поява анізотропних третього та п’ятого звуків, які обумовлені своїм походженням рідкокристалічними ступенями свободи надплинної невпорядкованої A-фази 3Не.