The effect of biologically active substances on BSA and on the textures of films obtained by drying water-salt solutions of BSA - Gorobchenko, O. A.; Glibitskiy, D. M.; Nikolov, O. T.; Cheipesh, T. A.; Dzhimieva, T. N.; Zaitseva, I. S.; Roshal, A. D.; Semenov, M. A.; Glibitskiy, G. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
У раніше опублікованих результатах було вивчено вплив флавінмононуклеотиду (ФМН), галогенідів натрію NaF і NaBr, хлориду заліза FeCl3 та хлориду алюмінію AlCl3 на зигзагоподібні патерни плівок, отриманих із сольових розчинів бичачого сироваткового альбуміну (БСА). Зміни властивостей біополімеру та його водного оточення в розчинах відстежували за допомогою УФ спектроскопії поглинання та флуоресценції, мікрохвильової діелектрометрії та динамічного розсіювання світла. Узагальнено отримані результати щодо впливу компонентів різної природи на БСА та його плівкові текстури. Зміни параметрів зигзагоподібних патернів пов’язані з полідисперсністю, зумовленою присутністю колоїдних частинок, агрегатів та асоціатів ФМН, а також зі зниженням поверхневого потенціалу та гідратацією БСА. Проаналізовано можливість прогнозування характеру впливу досліджуваних біологічно активних речовин на БСА.