Dynamical electric characteristics of a quantum paramagnet - Zvyagin, A. A.; Slavin, V. V.; Piryatinskaya, V. G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Розглянуто квантовий парамагнетик зі зв'язком між спіновими та електричними ступенями свободи. Розраховано динамічні електричні характеристики системи під дією змінного електричного поля. Показано, що для закритої системи квадрупольний спіновий момент осцилює з частотою змінного поля. Коливання модулюються частотою, подібною до частоти Рабі. Амплітуда такої модуляції є мінімальною при резонансі, в якому частота електричного поля дорівнює подвоєній енергії спінового збудження парамагнетика. У відкритій системі в стаціонарному режимі спостерігаються лише коливання з частотою змінного поля. Динамічна електрична сприйнятливість, яка розрахована, є відмінною від нуля лише для ненульового постійного магнітного поля та залежно від значень однойонної магнітної анізотропії може проявляти немонотонну залежність від температури, постійного електричного та магнітного полів.