Polaronic suppression of shuttle vibrations - Ilinskaya, O. A.; Shekhter, R. I.; Jonson, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Передбачено повторне виникнення електронного шатлювання в наноелектромеханічному транзисторі з магнітними електродами, в якому поляризовані за спіном електрони інжектуються в квантову точку з одним електронним рівнем, розщепленим зовнішнім магнітним полем на два. Пригнічення шатлівських коливань виникає при певному значенні напруги зміщення, коли стає також можливим транспорт через верхній енергетичний рівень квантової точки, в той час як при подальшому зростанні напруги шатлювання відновлюється. Цей ефект виникає завдяки залежному від часу поляронному зсуву енергетичного рівня квантової точки, що призводить до зменшення постачання електричної потужності в механічний рух.