Effect of argon environment on small water clusters in matrix isolation - Vasylieva, A.; Doroshenko, I.; Doroshenko, O.; Pogorelov, V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Вплив кріогенного аргонового оточення на невеликі кластери води досліджується методом квантово-хімічного моделювання структури і коливальних спектрів кластерів води, які мають змінну кількість молекул. Порівняння результатів розрахунків для вакууму та аргонового оточення показує червоне зміщення спектральних смуг в аргоні. Отримані ІК частоти та інтенсивності для кластерів води в аргоні порівнюються з експериментально зареєстрованими спектрами ІЧ поглинання води, ізольованій в низькотемпературній аргоновій матриці.