Relationship between isobaric and isochoric thermal conductivity of solids - Konstantinov, V. A.; Sagan , V. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
За останні роки досягнуто значних успіхів у розумінні механізмів теплопередачі в твердих тілах залежно від ступеня впорядкування речовин. Водночас, при обговоренні експериментальних результатів вплив теплового розширення найчастіше ігнорується, хоча теоретичні розрахунки зазвичай проводяться для постійного об’єму. Залежність теплопровідності від тиску (густини) також відносно мало вивчена для багатьох речовин. У даній статті ці питання на сьогоднішній день детально аналізуються, а також обговорюється різниця між поведінкою ізохорної та ізобарної теплопровідності твердих тіл. Розгляд обмежується областю відносно низьких тисків до 1 ГПа за відсутності фазових переходів, індукованих тиском, та температурним діапазоном порядку температур Дебая та вище. Результати представлено для широкого спектру твердих тіл: ковалентних, напівпровідникових та іонних кристалів, металів, орієнтаційно впорядкованих та невпорядкованих фаз молекулярних кристалів, клатратгідратів, аморфних твердих тіл та полімерів.