Magneto-structural studies in π···π stacking hybrid organic-inorganic compounds based on quinolinium cation and tetrachloroferrate(III) ions - Scé, Fabio; Piquer, Cristina; Falvello, Larry; de Pedro, Imanol; Campo, Javier (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Досліджено вплив зміни замісників у катіонах на основі хінолінію на надмолекулярну структуру та магнітні власти-вості гібридних органічно-неорганічних матеріалів, що міс-тять аніон тетрахлорферату(III). Стратегію кристалотехніки було використано для отримання семи нових сполук із зага-льною формулою [FeCl4](X-QH) (QH = хіноліній), де X = 2-хлорметил (2ClMeQ), 2-бромметил (2BrMeQ), 2-хлор (2ClQ), 2-карбонітрил (2CNQ), 6-гідрокси (6OHQ), 6-йодо (6IQ) та 8-бромметил (8BrMeQ). Всі сполуки кристалізуються в мо-ноклінній системі та демонструють порівнянні структурні топології та відстані Fe···Fe; однак відмінності в міжмоле-кулярних взаємодіях, залежних від замісників, суттєво впливають на надмолекулярну упаковку. Зокрема, π···π-стекінг та водневі зв’язки модулюють локальне структурне середовище, що корелює зі змінами магнітної поведінки. Ці особливості підкреслюють роль органічного катіону в регу-люванні взаємозв’язку між структурою та властивостями цих матеріалів.