Peculiarities of phase states in N2O–CO2 alloys - Solodovnik , A. A.; Konotop, O. P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Структурні характеристики сплавів N2O–CO2 досліджено методом трансмісійної електронографії у всьому інтервалі концентрацій при температурах 5 і 65 К. Області існування регулярних твердих розчинів та інтервали розпаду сплавів визначено з використанням залежності параметрів ґратки від складу та профільного аналізу розподілу інтенсивності дифракційних картин. Визначено максимальні величини розчинності: до 11 мол. % CO2 в N2O матриці та до 30 мол. % N2O у твердому CO2 при 65 К. Межі розчинності компонентів при 5 К наступні: менше ніж 20 мол. % CO2 у кристалічному N2O та менше ніж 35 мол. % N2O у ґратці кристала CO2. Встановлено, що характер розділення сплавів N2O–CO2 відповідає механізму спінодального розпаду. Відносні надмірні об’єми на відокремлену домішку визначено для CO2-домішки у твердому N2O та для домішки N2O у кристалі CO2. Зроблено висновки щодо характеру фазової діаграми N2O–CO2.