Nonlinear spectral characterization of integrable turbulence - Derevyanko , Stanislav (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Було вивчено статистичні властивості дискретних спектрів задачі власних значень Захарова–Шабата, що відповідає однорідному постійному фону, збуреному слабким корельованим шумом. Властивості цих спектрів важливі для дослідження пізніших стадій модуляційної нестійкості та солітонної турбулентності в широкому класі систем, від оптичних волокон до конденсатів Бозе–Ейнштейна. Показано, що для корельованого безладу розподіл дискретних власних значень є анізо тропним, що сприяє створенню зв’язаних мультисолітонних станів (бризерів), тоді як у межі дельта-корельованого безладу більшість розв’язків є асимптотично вільними.