Hydrostatic pressure effect on the pseudogap in Y0.77Pr0.23Ba2Cu3O7–δ single crystals - Solovjov, A. L.; Bludova, L. V.; Kolesnik, A. S.; Petrenko, E. V.; Shytov, N. V.; Sedda, A.; Lähderanta, E.; Sergeyev, D.; Vovk, R. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
Значні зусилля для з’ясування властивостей високотемпературних надпровідників (HTSCs) були докладені з використанням гідростатичного тиску (HP). Досліджено зміни питомого опору ρ(T), температури надпровідного переходу Tc, флуктуаційної провідності σ′(T) та псевдощілини Δ*(T) монокристала Y1-xPrxBa2Cu3O7–δ (YPrBCO) (x = 0,23) під впливом HP до 1,1 ГПа. Було виявлено, що дефекти, створені магнітними включеннями PrBa2C3O7–δ (PrBCO), відіграють значну роль у поведінці зразка. Також виявлено найбільше зменшення ρ(T) залежно від HP зі швидкістю d ln ρ(100 K)/dP = = – (29 ± 0,2) %·ГПа–1. Це вказує на те, що механізми впливу HP на ρ(T) та Tc монокристалів YPrBCO та YBa2C3O7–δ є різними. З аналізу псевдощілини було виявлено, що механізм взаємодії носіїв заряду з магнітними домішками PrBCO змінюється тричі зі збільшенням HP. Відносно низький HP, до 0,5 ГПа, сприяє утворенню дефектів, спричинених магнітними включеннями PrBCO. Починаючи з 6 ГПа HP нейтралізує вплив магнітних домішок, і магнітний максимум на Δ*(T) зникає. Вище 1,0 ГПа HP вирівнює магнітні моменти PrBCO, і магнітний максимум знову з’являється на Δ*(T), більш виражений, ніж при P = 0. Порівняння з теорією Петерса–Бауера показало, що локальна щільність пар у HTSCs дійсно зростає зі збільшенням тиску.