Isotope effects on hydrogen bonding in acetylene ··· trimethylamine complexes isolated in liquid krypton: IR and MP2 study - Murodov, G.; Doroshenko, I.; Hushvaktov, H.; Sharifov, G.; Khujamov, U.; Nurmurodova, G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2026)
У роботі методом ІR спектроскопії в кріорозчиннику та ангармонічних квантово-хімічних розрахунків на рівні MP2/6-311++G(d,p) детально досліджено комплекси з водневим зв’язком C–H···N, утворені ізотопологами ацетилену (C2H2, C2D2, C2DH) і триметиламіном [N(CH3)3]. Експериментальні ІR спектри, зареєстровані при 125 K у криптоні, виявили значний червоний зсув Δν та різке зростання інтенсивності валентних коливань ν(CH) і ν(CD) при утворенні комплексу. Уперше показано, що спостережувана різниця між червоними зсувами Δ(Δν), яка спричинена ізотопним заміщенням (H → D) в ацетилені, пояснюється різними змінами силових констант ΔK. Крім того, встановлено, що ізотопне заміщення істотно впливає на величину похідної дипольного моменту за нормальною координатою ∂μ/∂Qk, що підтверджує зв’язок змін ІR інтенсивностей зі змінами електричних властивостей комплексу. Отримані результати є важливими для розуміння механізму ізотопних ефектів у системах зі слабкими водневими зв’язками.