Screened superexchange mechanism for superconductivity applied to cuprates - Navez , Patrick (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
У 1965 році Кон і Леттінжер показали, що динамічний скрінінг відштовхувальної кулонівської взаємодії може за певних умов створити ефективне притягання, необхідне для утворення пар Купера. Запропоновано подібний підхід для купратів, де скрінінг виникає завдяки суперобмінним процесам із віртуальними дірками на кисневих орбіталях у площині CuO₂. Використовуючи перетворення Шріффера– Вольфа, метод Хартрі–Фока–Боголюбова та ab initio дані про орбіталі, було отримано напівкількісні передбачення для фазової діаграми «температура–допування» (псевдощілина, дивний метал, антиферомагнетизм, надпровідний та нормальний стани), а також для залежності енергетичного спектра від рівня допування, що узгоджується з експериментальними спостереженнями.