Magnetizing weak links by time-dependent spin-orbit interactions: Momentum conserving and non-conserving processes - Chowdhury , Debashree; Entin-Wohlman , O.; Aharony , A.; Shekhter , R. I.; Jonson, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Спін-орбітальні взаємодії Рашби, зумовлені часово змінними електричними полями, які діють на слабкі зв’язки (що з’єднують немагнітні макроскопічні електроди), можуть намагнічувати контакт. Спін-орбітальна взаємодія Рашби, яка впливає на спіни електронів, що тунелюють через слабкі зв’язки, одночасно змінює й їхній імпульс. Встановлено зв’язок між потоком намагніченості, індукованим процесами зі збереженням імпульсу, та намагніченістю, створеною тунельними подіями без збереження імпульсу. Керування індукованою намагніченістю можна здійснювати шляхом налаштування поляризації змінного електричного поля, відповідального за спін-орбітальну взаємодію Рашби (наприклад, від кругової до лінійної), зміною прикладеної напруги зміщення або варіюванням ступеня асиметрії пристрою, викликаної напругою на затворі.