Tunneling two-level systems and 1/f-noise: A century of nuisance - Zagoskin , A. M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Тунельні дворівневі системи (TLS) були запропоновані як спеціальне пояснення повсюдного низькочастотного (1/f) шуму у твердотільних пристроях. Тепер їх існування та, в деяких випадках, квантова когерентна поведінка підтверджені прямими спостереженнями. Останнє дозволило використовувати TLS у надпровідних кубітах як квантові пристрої пам’яті.