Unusual behavior of pseudogap in high-temperature superconductors under the influence of external factors Part II - Solovjov, A. L.; Kolesnik, A. S.; Lähderanta, E.; Vovk, R. V.; Rogacki, K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
В межах розробленого теоретичного підходу проаналізовано температурні залежності питомого опору ρ(T), надлишкової провідності σʹ (T) та псевдощілини Δ*(T) у монокристалах YBa2Cu3O7–δ та Y1–xPrxBa2Cu3O7–δ (x = 0.05) під впливом високоенергетичного електронного опромінення та гідростатичного тиску до 1,7 ГПа. Показано, що вплив зовнішніх факторів є досить специфічним. Цю специфічність можна виявити, аналізуючи властивості флуктуаційної провідності та псевдощілини, які виявилися набагато чутливішими до змін у внутрішніх електронних підсистемах, спричинених наведеними дефектами, ніж питомий опір. Детально розглянуто незвичайну поведінку високотемпературних надпровідних монокристалів під впливом зовнішніх факторів.