Нетрадиційні магнітооптичні ефекти і симетрія антиферомагнітних станів в тетрагональному гранаті Ca3Mn2Ge3O12 - Бібік O.; Харченко, Ю.; Милославська, О. В.; Харченко M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено результати експериментальних досліджень анізотропних властивостей двох нетрадиційних магнітооптичних ефектів: квадратичного магнітного обертання площини поляризації світла (квадратичного ефекту Фарадея) та лінійного магнітооптичного ефекту (магнітного аналога електрооптичного ефекту Покельса) в антиферомагнітному тетрагональному кристалі граната Ca3Mn2Ge3O12. Отримані результати вказують на відмінність симетрії спонтанно виникаючої антиферомагнітної фази від визнаної на сьогодні. Крім того, було виявлено, що при охолодженні кристала в магнітному полі, прикладеному в певному напрямку, можна створити метастабільний антиферомагнітний стан, який може існувати навіть за відсутності поля.