Bar’yakhtar’s exchange evolution for ultrafast spin dynamics of antiferromagnets - Ivanov , B. A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Концепцію обмінної релаксації Бар’яхтара застосовано до опису спінової динаміки антиферомагнетиків для чистих обмінних взаємодій спінів з точним врахуванням ефектів поздовжньої еволюції підґраткових спінів. Показано, що лінійний режим спінової динаміки, включаючи поширення магнонів, суттєво відрізняється для обох типів нескомпенсованих магнітів, феромагнетиків або ферімагнетиків. Проаналізовано деякі нетривіальні особливості обмінної спінової еволюції високонелінійних станів, включаючи динамічно-індуковану нееквівалентність підґраткових спінів та довготривалі однорідні в просторі спінові коливання з обмінними частотами. Ці коливання зберігаються протягом часу релятивістської релаксації, який є значно довший за час обмінної релаксації.