Magnetic behavior and heating efficiency of CaFeO2 nanoparticles for magnetic hyperthermia applications - Polek, T.; Bodnaruk, A.; Kalita, V.; Ryabchenko, S.; Jetly, Shilpy; Kumar, Sanjeev; Lotey, Gurmeet Singh; Tovstolytkin, A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Досліджено магнітні властивості та поведінку наночастинок CaFeO2 при нагріванні під дією змінного магнітного поля. Наночастинки було отримано методом золь-гель-синтезу; структурний аналіз підтвердив формування однорідної орторомбічної фази, спорідненої з перовскітом. Вивчено температурну залежність намагніченості насичення та коерцитивної сили, на основі чого було оцінено температуру Кюрі. Виявлено перехід від феромагнітної до суперпарамагнітної поведінки нижче за кімнатну температуру. Для водних ферорідин, що містили наночастинки CaFeO2, проведено калориметричні вимірювання у змінному магнітному полі різної амплітуди. Проаналізовано залежності питомої потужності втрат від амплітуди поля та концентрації наночастинок. Отримані результати свідчать, що CaFeO2 має сприятливі магнітні та теплові характеристики, що робить його перспективним матеріалом для застосування у магнітній гіпертермії.