Effect of interfacial Dzyaloshinskii–Moriya interaction on three-magnon processes in thin magnetic nanodots - Borynskyi, Vladyslav; Kharlan, Julia; Verba, Roman (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Магнітні матеріали відомі своєю нелінійною динамікою, яка стає особливо багатою та ефективною у нанорозмірних об’єктах. Точне керування нелінійною взаємодією становить великий інтерес для різних застосувань. Нещодавно було показано, що кероване порушення симетрії магнітного стану, індуковане, наприклад, збуренням магнітного поля, забезпечує ефективний інструмент для маніпулювання мультимагнонними процесами, що є особливо ефективним для тримагнонного розщеплення та злиття. У роботі досліджено вплив міжфазної взаємодії Дзялошинського–Морія (IDMI) — антисиметричної обмінної взаємодії — на тримагнонні процеси. Показано, що IDMI впливає на правила відбору для тримагнонних процесів та їхню ефективність у всіх розглянутих геометріях тонких магнітних наноточок: насичена магнітна точка з намагніченістю у площині або перпендикулярно до неї, а також магнітний диск у вихровому стані. Отримані результати свідчать про необхідність точного врахування можливого впливу IDMI або інших несиметричних взаємодій при проєктуванні магнітних або спінтронних пристроїв з керованим нелінійним відгуком.