Two-mode dissipation of oscillating tuning fork in 3He– 4He superfluid mixtures - Amrit , J.; Herashchenko, N.; Nemchenko, K.; Rogova, S.; Vikhtinskaya , T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Представлено результати теоретичних досліджень можливого механізму дисипації енергії, що відбувається в експериментах з кварцовим камертоном, який коливається в надплинних розчинах 3He– 4He з високою концентрацією. Досліджено можливість та ефективність випромінювання камертоном як хвилі другого звуку, так і дифузійної дисипативної хвилі. Знайдено зв’язки між амплітудами коливань температури та концентрації в цих хвилях і визначено відносні інтенсивності хвиль. Це дозволило дати можливе пояснення спостережуваних додаткових механізмів послаблення коливань камертона в розчинах ізотопів гелію.