Fine structure of current noise spectra in nanoelectromechanical resonators - Liu , Dong E.; Levchenko , Alex (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Досліджено частотно-залежний шум підвішеного наноелектромеханічного резонатора з квантових точок вуглецевих нанотрубок, індукований електронно-вібраційним зв’язком. Використовуючи строгий метод діаграм Келдиша, ми встановили формальну структуру, яка пов’язує коливальні властивості з електричними вимірюваннями. Виявлено, що спектр потужності шуму має вузький резонансний пік на частоті коливальних мод. Однак ця тонка структура має тенденцію зникати через ефект когерентного гасіння, коли тунельні бар’єри налаштовані на симетричну точку. Вимірювання спектрів шумів електричного струму надає чутливий альтернативний метод для виявлення затухання і дефазировки квантових коливальних мод.