Evolution of the pseudogap and excess conductivity of YBa2Cu3O7–δ single crystals in the course of long-term aging - Solovjov, A.L.; Bludova, L.V.; Shytov, M.V.; Kamchatnaya, S.N.; Nazyrov, Z.F.; Vovk, R.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Досліджено температурні залежності флуктуаційної провідності (FLC) σ′(T) та псевдощілини (PG) ∆∗(T), які отримано на основі вимірювань питомого опору ρ(T) оптимально легованого монокристала YBa2Cu3O7−δ, який тривало зберігався. Вирощений зразок S1 демонструє характеристики типові для оптимально легованих монокристалів YBa2Cu3O7−δ, що містять двійники та границі двійників. Аналіз FLC і PG показав несподіване покращення всіх характеристик зразка після 6 років зберігання (зразок S2) та вказує на те, що ефект границь двійників якимось чином обмежений. Після 17 років зберігання всі характеристики зразка різко змінилися, що свідчить про сильний вплив внутрішніх дефектів, які утворилися в процесі зберігання. Вперше отримано температурні залежності FLC і PG після 17 років зберігання.