Mayer group expansion for solids: application to polymorphic transition in highly compressed nitrogen - Yakub, E. S.; Yakub, L. N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2020)
Групове розкладання Майєра для кристалічних твердих тіл, запропоноване раніше, застосовується для прогнозування лінії поліморфного фазового переходу між кубічною та шаруватою фазами полімерного азоту. Порівняння з існуючими експериментами виявило, що теоретичні розрахунки на основі запропонованої потенційної моделі, відкаліброваної на неемпіричні розрахунки енергії, узгоджуються з існуючими експериментальними даними. Обговорюється прогнозоване розташування лінії поліморфного переходу на фазовій діаграмі та специфіка поведінки теплових властивостей обох фаз у широкому температурному діапазоні.