Electron transport in compacted VO2 nanopowders: Variable-range hopping vs percolation behavior - Beliayev, E. Yu.; Mishra, Yogendra Kumar; Rubahn, Horst-Günter; Chichibaba, I. A.; Mirzoiev, I. G.; Horielyi, V. A.; Andriievskyi, V. V.; Terekhov, A. V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2025)
Дослідження електронного транспорту в спресованих нанопорошках VO2 показало, що характерний для цього матеріалу фазовий перехід метал–діелектрик (ПМД), який зазвичай спостерігається при ~340 К, у спресованих порошкових зразках є суттєво розмитим. Така поведінка зумовлена структурним розупорядкуванням, міжгранульними бар’єрами та фазовим співіснуванням. Температурна залежність електричного опору в інтервалі 78–682 К, яка на перший погляд відповідала моделі переносу зі змінною довжиною стрибків, при поглибленому аналізі була інтерпретована як результат перколяційної провідності, модифікованої термічно активованим тунелюванням. Відсутність різкого стрибка опору під час ПМД пояснюється динамічною перебудовою міжгранульних бар’єрів, наявністю залишкових локалізованих станів та домінуванням перколяційного механізму транспорту. Отримані результати підкреслюють важливість урахування перколяційних ефектів при аналізі електронного транспорту в гранульованих системах на основі VO2.