PMMA and PVP blended nanofibers with incorporated antimicrobial agent: spectroscopy and mass spectrometry characterization - Plokhotnichenko, A. M.; Karachevtsev, V. A.; Pashynska , V. A.; Kuzema, P. O. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2024)
Полімерні нановолокна з інкорпорованими лікарськими сполуками або біологічно активними наночастинками, які виготовлені методом електропрядіння, мають широкий діапазон застосувань у медицині, наприклад, для створення захисних покриттів для ран, транспорту ліків або тканинної інженерії. Використання суміші полімерів, які мають різні властивості, дозволяє отримувати нові матеріали з покращеними фізико-хімічними та механічними характеристиками, а також полегшує процеси контролю введення у волокна та вивільнення з них медичних препаратів, включаючи протимікробні, протигрибкові та інші сполуки. Запропоновано новий спосіб приготування біосумісних нановолокон із суміші двох полімерів [полівінілпірролідону (PVP) та поліметилметакрилату (PMMA)] з добавками антибактеріальних агентів — фенілаланіну або наночастинок срібла. Отримані нановолокна мають діаметр 2–4 мкм. Антимікробний агент додається до водного розчину PVP, ця суміш висушується, розчиняється в органічному розчиннику та змішується з PMMA В таких нановолокнах PMMA забезпечує механічну міцність мату та сприяє повільному вивільненню антимікробних агентів. Оптичну спектроскопію використано для контролю різних стадій приготування нановолокон PVP:PMMA з інкорпорованими антимікробними речовинами. Вивільнення антимікробних агентів з нановолоконних матів при їхній експозиції у водному середовищі досліджено та підтверджено методами спектроскопії та мас-спектрометрії.