Nonadditive generalization of the Gentile statistics - Rovenchak , Andrij (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Статистика Джентіле є інтерполяцією між стандартними бозонною та ферміонною статистиками, що дозволяє проміжне максимальне заповнення стану 1 < M < ∞. У статті проаналізовано узагальнення цієї статистики, у якій фактор eε/T феноменологічно замінено неадитивною q-експонентою Цалліса. Залежно від значень статистичного параметра q спостерігаються особливості термодинамічних функцій: при q > 1 в моделі виникає скінченна (ненульова) мінімальна температура, а при q < 1 питома теплоємність не наближується до нуля у границі T → 0. Ці результати узгоджуються з раніше отриманими для подібного узагальнення ферміонної статистики [A. Rovenchak and B. Sobko, Physica A 534, 122098 (2019)]. Коротко обговорено їхню застосовність для моделювання явищ у реальних фізичних системах.