Pressure effects on magnetic properties of LaMnO3 and YMnO3 - Panfilov, A. S.; Grechnev, G. E.; Pashchenko, V. A.; Prabhakaran, D. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2023)
Магнітну сприйнятливість χ манганітів RMnO3 (R = La, Y) в парамагнітному стані виміряно як функцію гідростатичного тиску P до 2 кбар при деяких фіксованих температурах в діапазоні від 78 до 300 К. Виявлено, що помітний вплив тиску, d ln χ /dP, є позитивним за знаком для LaMnO3 і від’ємним для YMnO3 та в обох випадках суттєво залежить від температури. Аналіз експериментальних даних, заснований на поведінці χ(T) згідно закону Кюрі–Вейсса, дав можливість оцінити похідну за тиском парамагнітної температури Кюрі dΘ/dP = (0,25±0,03) та – (2,4 ± 0,4) К/кбар для LaMnO3 та YMnO3 відповідно.